Lecciones de amor

 

 

Lecciones de amor

Título original: Words and Pictures

Año: 2013

Duración: 111 min.

País: Estados Unidos

Director

Fred Schepisi

Guión: Gerald DiPego

Música: Paul Grabowsky

Fotografía: Ian Baker

Reparto

Clive Owen, Juliette Binoche, Keegan Connor Tracy, Bruce Davison, Adam DiMarco, Navid Negahban, Janet Kidder, Valerie Tian, David Lewis, Eva Bourne

 

Sinopsis

Comedia dramática sobre dos profesores: él de inglés (Owen) y ella de arte (Binoche), que sostienen dos puntos de vista diametralmente opuestos; se enfrentan en una especie de incruenta batalla para dirimir si son más importantes las palabras o las imágenes.

Premios

2013: Festival de Toronto (TIFF): Nominada al Premio del Público (Mejor película)

Críticas

 

 

En gran part el plantetjament que trobàm a “Lecciones de amor” te algúns components originals, tot i que, la historia d`amor dels personatges principals sigui previsible des de el principi, però el recorregut que fan ells dos per arrivar a entendrer.se es mes complet-xe  del que podriem esperar  d`una parella aparentment madura, com ara son Jack i Dina, dos professors  enfrontats, defensant la materia del seu magisteri devant dels seus alumnes, un d`ells la pintora Dini (Julitte Binoche) que defensa el predomini, com a llenguatge,  de la imatge sobre la paraula. L`altre, Jack (Clive Owen)  llinguista i poeta, que defensa la importancia de la paraule com lo mes important com a mitjà d`expresió humana.

Aquesta guerra philosòfica-intelectual surgeix per una creença radical de ambdós, però amorosa  per la materia que cada un d`ells  intenta ensenyar , i convecer als seus alumnes, avant-possant aquesta creença sobre tot lo demés ,  i paradoxicament, el desencontre se intensifica per l` atracció física mutua que senten els dos professors, Binoche i  Owen, però qué, sobre tot ella, no vol reconeixer.

Però si ens doném comte, en aquest cas hi ha un triangle Amorós, el de cadasqú d`ells guardant fidelitat a la seva materia; paraula o imatge, l `amor que surgeig entre ells dos, i la por de entregarse a l`altre tenint en el subconscient la sensació de que si això passa traicionaran la seva corrent de pensament sobre els propis conceptes que cada un d`ells té, de l` art de la paraule, i de l`imatge com a llenguatge  mes important.

Aquests conceptes contraposats i debatuts ja serien un motiu sufficient per anar a veure la pel.lícula de Fred Schiapisi, -tot i que crec que no profundisa lo suficient per arribar a conclusions que convençin a cap defensor de cadasquca de les teories, probablement per que cap d´elles te arguments suficients per convençer a l`altre, per aixó la reflexió convida a arrivar a un acord de terme mig en la que tots els pensaments tinguin cabuda, asumint la importancia en el seu contexte de cada una de elles, i entenint la evolució i desenvolupament en la societat i cultura fins arrivar al momento actual.

A “Lecciones de amor” també es posa en evidencia un altre aspecto important a la comunitat pedagógica de les brancas a on se ensenyan arts, i es que, una part del professors es veuen com persones frustrades que per causes diverses no han arrivat a ser reconeguts com artistas en la seva disciplina, i moltes vegades es quedan en l`ensenyament.

Tot i que la pel.lícule del australià, Schepisi, autor de obres com El foco de la tempestad, La casa Rusia, o Criaturas felices,  no es perfecta, i per moments es una mica desigual en quant a desenvolupament de guió, però aquest film te suficients atractius com per no pasar desapeçebut, sobre tot, pel debat anunciat anteriorment i per dos intérprets que, com actors son de gran solvencia i com a parella ençenen el foc de la pasió, tot i que massa vegades se hagin de contenir pel seu component de divergencia conceptual,  racionalitat, i per que no di rho, fals amor propi i un exces d`orgull.

Però també hem de ser realistes, ¡¡aixó pasa tantes vegades en la vida real!!

Pepe Méndez

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir a la barra de herramientas