Sweet Country
Año: 2017
País: Australia
Director: Warwick Thornton
Reparto
Hamilton Morris, Bryan Brown, Sam Neill, Thomas M. Wright, Matt Day, Ewen Leslie, …

Sinopsis:
Inspirada en una historia real sucedida en el interior de Australia en 1929. Cuando el aborigen Sam (Hamilton Morris) mata al propietario blanco Harry March (Ewen Leslie) en defensa propia, Sam y su mujer Lizzie (Natassia Gorey-Furber) emprenden la huida. Pero la pareja será perseguida de forma incansable por las autoridades.

(Crec necessari aclarar que Warwick Thornton, el director, nascut a Australia, ara fa 47 años, es un defensor de la cultura dels seus avantpassats, d’aquí que aquesta pel.lícula sigui un homenatge a tanta gent que va patir injustament persecució, tortura i mort.)

Comentario:
Com es diu a la sinopsi, la historia neix de un fet real i els personatges transcorren pels territoris de la inmensa illa com si fos la pradera del Oest americà, d’aquesta manera, ens fa la impresió que estem veient un Western en el que els dolents, en nom de la lley i recolçats per ella, persegueixen als desamparats innocents pels paratges desértics, per moments, però amb una fotografía espectacular.

Ara fa aprop d’un segle els colonitzadors blancs d’Australia habían sotmés i esclavitzat als avorígens d’aquellas terres, en aquest desolat i deshumanitzat entorn transcorre la odisea de Sam Kelly, un sensat i íntegre aborígen que es veu obligat a defensar.se d’un propietari, alcoholic i despietat amb els seus sùbdits.
Aquí entra el ramat de racistas violents i alguns funcionaris corruptes que enrabietats demanen la seva mort inmediata, però un jurista defensor dels drets de les persones aconsegueix portarlos a judici i que puguin ser escoltats els àrguments de la seva defensa.

Una historia tensa, violenta, a on mostra la crueldat, a vegades continguda però en el Fons, un comportament de les persones no tant llunyà de la actualitat com pugui semblar a primera vista en algunes parts de aquest mon a on vivim ara mateix.

P. M.